Zal autonoom rijden impact hebben op de verzekeringsmarkt?

Er gaat tegenwoordig geen week voorbij of de thema’s mobiliteit en zelfrijdende wagens halen de media. Zelfrijdende of autonome auto’s zijn inmiddels geen fictie meer. De transformatie naar de komst van autonome auto’s op de openbare weg is volop bezig. Op dit moment zijn de 100 %-zelfrijdende wagens, zonder controle van de bestuurder, niet toegestaan in België.  Er moeten nog technische en juridische hindernissen genomen worden vooraleer volledig autonoom rijdende auto’s op onze wegen zullen verschijnen.

Wat als het zover is?

De zelfrijdende auto is ontworpen om ongevallen - die voor 90% te wijten zijn aan een menselijke fout - te vermijden. Bestuurders zullen zich nog steeds willen verzekeren tegen bijvoorbeeld glasbreuk en schade door onweer of vandalisme. Maar wie is aansprakelijk bij een ongeval? De autofabrikant, de softwareprovider, de eigenaar van het voertuig?

Voor verzekeraars zal een antwoord hebben op deze vraag essentieel zijn om te bepalen wie de schade zal moeten vergoeden. En dat antwoord vraagt om een wettelijk kader die er nog niet is.

Kortom, momenteel verandert er nog niets in de verzekeringswereld. Dit laat niet weg dat verzekeraars deze evolutie op de voet volgen om tijdig gepaste oplossingen te bieden voor dit nieuw risico.