Veiligheid van de fietser

De veiligheid van de fietser is een heel actueel thema met de recente ongevallen met dodelijke afloop in Antwerpen. Een recent onderzoek van Het Rekenhof toonde aan dat de algemene verkeersveiligheid de voorbije 15 jaar verbeterde, behalve voor fietsers. Het aantal dodelijke en zwaargewonde fietsslachtoffers daalde weliswaar, maar het aantal lichtgewonden steeg met 35 procent. (http://newsmonkey.be/article/82443)

De gebrekkige infrastructuur blijkt de hoofdoorzaak van de ongelukken te zijn. Naast ongevallen  op gevaarlijke kruispunten met betrokkenheid van voertuigen (bv. dodehoek-ongevallen), worden hier ook ongevallen door gebreken aan de weg (putten, modder/gruis op rijbaan,…) bedoeld.

De laatste jaren wordt er meer geïnvesteerd om het fietsnetwerk veiliger en uitgebreider te maken. Toch blijft er nog veel werk aan de winkel. Zelf kan men zich als fietser best goed uitrusten in het verkeer, zowel qua zichtbaarheid als qua bescherming. Het hebben van een degelijke fietsverlichting en het dragen van een helm zijn een must.

Als er zich toch een ongeval voordoet, kan men maar beter goed verzekerd zijn. Naast een familiale verzekering denken wij hierbij ook aan een ongevallenverzekering die de kosten van lichamelijke letsels dekt. Deze verzekeringen zijn aan te bevelen voor zowel de recreatieve als de meer sportieve fietser.

Een uitstekende oplossing hiervoor is lid worden van Cycling Vlaanderen of het Waalse FCWB. Voor fietsactiviteiten zijn de voormelde verzekeringen namelijk (naast andere voordelen) vervat in het lidmaatschap van deze federaties. Voor meer info, contacteer sport@concordia.be.