Cyber attack

Gisteren was het terug even schrikken wanneer we het nieuws hoorden…

Opnieuw een Cyber attack en ditmaal in de medische wereld! Een half miljoen Belgische patiëntengegevens werden gestolen, gaande van e-mailadressen tot paswoorden en telefoonnummers. Gelukkig waren er, op grond van de beschikbare informatie, geen medische dossiers uitgelekt, doch de reden van bijvoorbeeld het doktersbezoek werd wel gehackt. Ook werd er losgeld van circa 85.000 EUR geëist tegenover verscheidene personen.

Blijkbaar kon de betrokken dader heel gemakkelijk het IT systeem van de medici hacken, een systeem welke op vandaag zeer frequent gebruikt wordt om uw afspraak digitaal vast te leggen.  

We moeten dan ook vaststellen dat cyberincidenten over de laatste jaren heen meer en meer realiteit worden. Het maakt deel uit van een nieuwe vorm van criminaliteit in het kader van onze digitaliserende maatschappij. Ook de verzekeringsmarkt wordt hierdoor gedwongen om steeds scherpere oplossingen aan te bieden en dit volledig op maat van de betrokken bedrijven, rekening houdende ook met de bijkomende wettelijke plichten op Europees niveau zoals bv de meldingsplicht binnen de 24u.

Een Cyber polis wordt hierdoor een bijzonder product welke verschillende ‘traditionele’ producten onder 1 koepel verzekert:

  • Aansprakelijkheid voor schade aan derden,
  • Boetes en commerciële tegemoetkomingen om de handelsrelatie te herstellen,
  • Bedrijfsstilstand
  • Crisiskosten
  • Reconstitutiekosten

Dikwijls krijgen onze Cyber specialisten binnen Concordia de vraag hoe zo’n polis eigenlijk tot stand komt en waarmee dient rekening te worden gehouden.

Vanuit onze filosofie als risk managers, gaan wij eerst het risico van de klant zelf gaan kaderen. Dit kan gaan over een diepgaand gesprek met uw IT- mensen tot desgevallend een effectieve audit met een 14-daagse scan op de huidige werkende IT-systemen. Op grond hiervan wordt desgevallend een rapport met aanbevelingen ( geen verbintenissen die kunnen gekoppeld worden aan de verzekeringsdekking!) opgesteld en wordt met u overlopen waar u met een beperkte ingreep ( bv meermaals veranderen van paswoorden) veel risico’s kan inperken. Tevens kan een juridische advies van onze juridische experten inzake bv de zogenaamde ‘bewerkersovereenkomsten’ zich opdringen.

Eenmaal dit huiswerk is gemaakt, wordt er gekeken naar het ‘restant’ van het risico en de verzekerbaarheid ervan.

Met dit alles gaan we dan aan de slag en zoeken we naar het verzekeringsproduct die het nauwst aanleunt bij het ‘ te verzekeren’ risico.

Wenst u hierover meer te weten, contacteer ons dan vrijblijvend voor bijkomende info of een onderhoud:

property@concordia.be

tel. 09 264 11 18