Press Room

Het impact van het coronavirus op uw Tak 23 investeringen

De afgelopen weken kon niemand ontkomen aan het coronavirus. Ondanks het aantal slachtoffers tot op heden beperkt is, in vergelijking met grieppandemieën, werden de beurzen wereldwijd hard getroffen.

Algemeen, onafgezien van het Coronavirus, was een correctie van de beurzen te verwachten gezien de mooie resultaten van 2019. De hevige reactie van verschillende landen op het Coronavirus alsook de invoering van strenge maatregelen door bedrijven heeft echter een sterke impact op de economie en de beurs. Sommigen vergelijken deze situatie met de financiële crisis van 2008, anderen zien louter korte termijneffecten. Uiteraard dient dit alles te worden genuanceerd en is volatiliteit op de markten niet altijd slecht, echter nu ook de olieprijzen ineen storten zakken ook de aandelen van oliebedrijven gemakkelijk met 20%.
 
Indien u in het verleden opteerde voor een Tak 23 product voor uw groepsverzekering, dan weet u uiteraard dat de markten volatiel zijn. Afhankelijk van uw beleggingsprofiel heeft u ervoor gekozen meer of minder risico te nemen. Het is niet onbelangrijk om Tak 23 investeringen over een lange termijn te bekijken alsook de opportuniteiten welke deze daling met zich meebrengt. Dat de koersen fors gedaald zijn in enkele dagen, is een feit.
 
2019 was een zeer goed jaar voor de beurs en dat merkten onze klanten die investeren in Tak 23 producten. De huidige coronacrisis zorgt voor een sterke daling van koersen en de verwachting is dat deze nog verder kunnen of zullen dalen. De angst en acties welke het coronavirus met zich meebrengt, alsook de daling van de beurskoersen, zullen een impact hebben op bedrijven, een impact die mogelijks nog even zal worden gevoeld. Het is niet eenvoudig in te schatten hoe sterk het coronavirus zich verder zal verspreiden, en het is al zeker niet eenvoudig in te schatten wat de verdere financiële impact zal zijn.
 
Het is in ieder geval duidelijk dat de combinatie van het coronavirus alsook de daling van de olieprijzen enorme klappen uitdeelt. Langs de andere kant kennen de beurzen normaliter een U-vormig verloop: na een daling volgt een stijging. Investeerders trachten daarom in te schatten wanneer en hoe te reageren.
 
Er wordt verwacht dat na verloop van tijd de beurs zich zal herstellen; de eerste tekenen waren vorige week reeds terug te vinden in China. Noodreacties zorgden echter voor negatieve resultaten. De renteverlagingen daarentegen, zoals de FED reeds doorvoerde alsook verdere verwachte renteverlagingen naar aanleiding van het coronavirus, kennen dan weer een positieve impact: verwacht wordt dat deze steunmaatregelen de impact van het virus op de beurs zullen verzachten. Algemeen zijn renteverlagingen immers gunstig voor de aandelenkoersen, maar zullen dergelijke maatregelen voldoende zijn? Het ziet er voorlopig niet goed uit: de onderhandelingen over olieprijzen zijn mislukt en Italië is  in quarantaine.
 
We bevinden ons zonder twijfel in een volatiele periode, zoals ook de VIX, een indicator voor volatiliteit, aangeeft. Zenuwslopend, maar zeker niet altijd slecht.
 
Uiteraard volgen experts die de onderliggende fondsen beheren, deze investeringen nauwgezet op. Dit is namelijk een groot voordeel van een groepsverzekering: directe betrokkenheid en acties ondernemen behoren immers niet altijd tot uw core business. U heeft vooraf bepaalde beslissingen genomen omtrent strategische asset allocatie en globaal risico. Op basis hiervan beheren experts de onderliggende fondsen en spelen zij in op de marktomgeving.
 
Heeft u vragen hieromtrent, aarzel dan niet ons te contacteren.

Deel dit artikel

Contacteer ons

Ons team is steeds bereid om naar u, naar uw behoeften en uw ambities te luisteren. 
Neem vandaag nog contact op. We helpen graag!