Press Room

De rol van verzekeringen in de groei van offshore windparken

Cécile Ballion - Marine Advisor

 

Volgens de Europese Commissie zal België zijn klimaatdoelstellingen voor 2020 en 2030 voor gasemissies in niet-industriële sectoren niet halen. Het gaat namelijk om de transportsector,  huisvesting, landbouw en de tertiaire sector. "Verdere inspanningen zijn nodig op het gebied van vermindering van emissies, hernieuwbare energie en energie-efficiëntie", aldus de instelling.

Concreet moet België tegen 2020 zijn uitstoot van broeikasgassen met 15% hebben verminderd ten opzichte van 2005. We zitten nu op 12%. Volgens prognoses zal België 14-15% bereiken in 2030, terwijl het heeft toegezegd om tegen dan 35% te bereiken.

Tegenwoordig is het vier keer sneller om offshore windparken te bouwen dan tien jaar geleden. Bijgevolg zijn de bouwkosten voor offshore windparken in de afgelopen jaren gedaald. Vandaag de dag is het een van de meest concurrerende energietechnologieën.

In de haven van de Noordzee hebben veel bedrijven al windturbines geïnstalleerd in hun eigen industriezone. Hiermee kan de CO2-uitstoot met 9.600 ton per jaar worden verminderd. Met de bouw van Norther, het zesde windpark, werd België wereldwijd de op vier na grootste offshore windenergieproducent. Bovendien zullen er tegen 2020 twee andere windparken worden gebouwd, die jaarlijks ongeveer 10% van de Belgische elektriciteitsvraag zullen kunnen produceren. Tegen 2030 zal 20% van de Belgische elektriciteit door offshore windturbines geproduceerd zijn. ‌Groene elektriciteit, die ook tussen 15.000 en 16.000 (in)directe jobs zal creëren in België en Europa.

Of een zero-emissie-economie tegen 2050 haalbaar is, zal afhangen van hernieuwbare energie. Offshore wind is cruciaal om Europa's ambitie op het gebied van koolstofarme- en duurzame energietransitie waar te maken. In totaal betekent dit volgens de Europese Commissie 240 tot 450GW aan offshore wind.

Volgens WindEurope zijn een internationale samenwerking en een hogere nationale ambitie de sleutels tot het bereiken van de klimaatdoelstellingen.

Desalniettemin is het transport van windturbines ingewikkeld en niet zonder risico. De bladen van windturbines worden steeds langer (tot 80 meter), waardoor ze extreem kwetsbaar zijn. Sommige schepen zijn niet groot of aangepast genoeg om ze aan boord te hebben. 

Om groei te kunnen realiseren en onverwachte financiële verliezen te voorkomen, moet u volledig bewust zijn van de risico's en voldoende verzekerd zijn. Met andere woorden, u hebt een ervaren verzekeringspartner nodig. Met meer dan 60 jaar knowhow en interne specialisten voor elk gebied is Concordia de juiste verzekeringspartner voor elk marktsegment. Door ons contact met verschillende verzekeringsmaatschappijen, zowel nationaal als internationaal, hebben we een onderhandelingscapaciteit waarmee we altijd de beste voorwaarden op de markt vinden. We creëren een optimale verzekeringsoplossing op maat van uw behoeften. Al onze afdelingen, van constructie tot scheepvaart, werken samen en luisteren naar u, uw behoeften en uw ambities om de ideale verzekeringsoplossing aan te bieden. Wij kunnen u door het hele proces heen helpen; van de bouw van windparken tot het transport van windturbines. Aarzel zeker niet om contact met ons op te nemen, we helpen u graag verder. Wij verzekeren en beheren, zodat u kunt presteren.

Deel dit artikel

Contacteer ons

Ons team is steeds bereid om naar u, naar uw behoeften en uw ambities te luisteren. 
Neem vandaag nog contact op. We helpen graag!