Press Room

5 tips om de premie van uw vlootverzekering te verlagen

Pieter Moyson - Fleet Manager

In 2016, na een relatief sterke groei van drie jaar met gemiddeld 3,3% per jaar, daalden de totale premies in Europa met 0,4%. Toch gaat 5 à 10% van de winstverdeling van het vlootbeheer naar verzekeringen. Een vlootverzekering is een kostelijke, maar onvermijdelijke uitgave voor uw bedrijf. Het is noodzakelijk om potentiële schade en financiële verliezen te minimaliseren, maar u hoeft niet te veel te betalen! Hieronder vindt u vijf bewezen manieren om uw vlootverzekeringspremie te verlagen.
 

1. Neem bestuurders in dienst met een blanco schadeverleden

Neem bestuurders in dienst die zelden in een ongeval betrokken raakten. De kosten van een slechte bestuurder kunnen veel hoger oplopen dan de kosten van een tijdelijk personeelstekort. Idealiter beschikt u over een team met optimale rijvaardigheden. Verzekeringsmaatschappijen zullen vaak nagaan of één van uw bestuurders werd veroordeeld voor rijden onder invloed,  werd betrapt op te snel rijden of rekent op zijn/haar persoonlijke autoverzekering. Zorg ervoor dat uw bestuurders er zich volledig bewust van zijn dat u een nultolerantiebeleid op vlak van alcohol en drugs hanteert. Laat dit ook zien aan uw verzekeringsmakelaar om uw premies zo laag mogelijk te houden.

Concordia helpt klanten door ze te ondersteunen bij het voeren van hun wagenparkbeleid. We analyseren het oorspronkelijke beleid en suggereren aanpassingen of toevoegingen. Alle bestuurders ondertekenen dit document. Het is bewezen dat deze eenvoudige actie de schade al kan verminderen. We raden ook aan uw wagenparkbeleid af te stemmen op andere veiligheidsprocedures om uw preventie zo voordelig mogelijk te organiseren. Het doel is om alle acties te combineren tot  een globaal en effectief preventiebeleid.
 

2. Voer een grondige risicobeoordeling uit

U voert best op regelmatige basis interne risicoanalyses uit. Daarnaast bereikt u uitstekende  resultaten als u de processen voor ongevallenclaims in detail onderzoekt en analyseert op welke gebieden uw vloot verbeterd kan worden. U kunt dit efficiënt organiseren door eerst een lijst te maken van alle ongelukken en hun oorzaak. Daarna bestudeert u de statistieken en pakt u de zwakste punten aan. Dit is een zeer effectieve methode om aan te tonen dat u in staat bent om ongelukken op te volgen en dat u onmiddellijk actie onderneemt. Zo kan u verzekeringspremies en de risico’s die vloot met zich meebrengt verminderen. Maak u geen zorgen als u de vaardigheden niet hebt om dit succesvol te beheren. Verschillende verzekeringsmaatschappijen hebben experten in risicoanalyse in huis die met u kunnen samenwerken.
 

3. Voorzie uitgebreide trainingsprogramma’s voor bestuurders

Train uw bestuurders om zo veilig mogelijk te rijden. Bekijk een rijopleiding als een langetermijninvestering die schade zal verminderen en die uiteindelijk uw premies verlaagt. Veiligheidsbijeenkomsten die voorbeeldige bestuurders erkennen en belonen, zullen de inzet van uw bedrijf voor veilig rijden versterken. Dit zal ook uw bestuurders motiveren om het nog beter te doen.

Beschikt u niet over de middelen om intern rijopleidingen aan te bieden, dan kunt u dit gerust uitbesteden. Er is keuze genoeg: zowel intensieve als defensieve trainingen, en van beginnende tot gevorderde trainingen.

Bij Concordia leggen we u haarfijn uit welke stappen u moet ondernemen als er een ongeval plaatsvindt. Foto’s maken van de schade op het moment zelf, en de formulieren correct invullen: eenvoudige zaken kunnen het verschil maken tussen een hoge en een lage kost. Het vlootteam van Concordia deelt enkele tips die u helpen om alles zo vlot mogelijk op te lossen na een ongeval en verlaagt de kost van uw vlootverzekering op lange termijn.
 

4. Kies voor voertuigen die minder kosten om te verzekeren

Nieuwere voertuigen met moderne beveiligingssystemen worden minder snel gestolen. Bovendien zullen de nieuwste veiligheidsvoorzieningen ook beter beschermen  tegen letselschadeclaims. Nieuwere voertuigen profiteren ook van de recentste verbeteringen op vlak van brandstofefficiëntie die de CO2-uitstoot verminderen en dus minder kosten om te verzekeren. Bovendien bespaart u waarschijnlijk ook op beschadiging-, herstellings- en brandstofkosten.

Als u op dit moment niet financieel in staat bent om te investeren in nieuwe voertuigen, is het belangrijk om uw voertuigen voor elk transport te controleren. Zorg ervoor dat uw wagenpark optimaal onderhouden is en dat alle nodige herstellingen snel plaatsvinden.
 

5. Profiteer van telematica

Investeer in vloottelematica als u dit nog niet hebt gedaan. Er zijn een aantal toepassingen en apparaten die helpen om uw vloot te beheren en die u informeren over de veiligheid van bestuurders. Dit kan reparaties, onderhoud, brandstofefficiëntie, beveiliging en veiligheidscommunicatie verbeteren. Een voorbeeld van zo’n toestel is ProDongle. Dit kleine apparaat kan aangesloten worden in de USB-poort van iedere auto of busje, heeft een ingebouwde GPS en mobiele verbinding.
In 2017 veranderde een klant van verzekeringsmaatschappij. Hij installeerde ProDongle voor zijn vlootbeheer. De volgende statistieken tonen een vermindering van 20% op de kosten van de premies nadat ProDongle werd gebruikt.

  • 2015: 37 Schadegevallen (123,28%)
  • ​2016: 27 Schadegevallen (133,07%)
  • 2017: 21 Schadegevallen (94%)
  • ​2018: 15 Schadegevallen (73%)

​Dit soort preventiemaatregelen kan schade aanzienlijk verminderen en de premie voor uw vlootverzekering verlagen. Concordia helpt u met preventietips en  het beslissen welke verzekeringsmaatschappij u hierin het beste bij staat.

Verzekeringen brengen verschillende risico’s met zich mee. Daarom is het aan te raden om een ervaren makelaar te raadplegen voordat u een polis kiest. Concordia is de juiste verzekeringspartner voor de transportsector. Of uw vloot nu groot of klein is, u kunt altijd rekenen op onze expertise en proactieve ondersteuning voor risicopreventie.

We insure and manage, so you can perform.

Deel dit artikel

Contacteer ons

Ons team is steeds bereid om naar u, naar uw behoeften en uw ambities te luisteren. 
Neem vandaag nog contact op. We helpen graag!